Denník potulného premietača I

Keď som sa na jar v roku 2017 rozhodol, že natočím svoj druhý bežecký film, ešte som netušil, že absolvujem šnúru premietaní po celom Slovensku.

Za minulý rok som navštívil desiatky základných a stredných škôl a rozprával som sa s tisíckami detí a študentov o témach, ktoré som pred viac ako rokom vnímal len z médií.

Je začiatok roka 2019 a ja opäť stojím pred tým najlepším publikom, aké by som si mohol želať, nielen ako amatérsky filmár – študenti siedmeho až deviateho ročníka (alebo ak chcete žiaci) Základnej školy Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave.

Zažil som tento pocit už mnohokrát. Veľká výzva a zároveň veľké vzrušenie a očakávania ako mladí diváci prijmú historický film vyrozprávaný súčasnou rečou. Na veľkom plátne Kina LUMIÉRE je to úplne iné ako na školských projektoroch v telocvičniach a pivniciach. Zvuk je ohromujúci (najmä vďaka mixu svetovej kvality v podaní Milana Špaňa a Bence Bukkiho zo SoundRise). Pár slov na úvod o troch príbehoch, ktoré ich čakajú v nasledovných 42 minútach…

Oficiálny trailer k filmu Kroky na hrane

Na plátne bežia záverečné titulky a v sále sa ozýva potlesk. Keď zasvietia svetlá, v niektorých očiach vidím slzy, v niektorých otázky. Na jednom z premietaní som tam videl dokonca strach… Diskusia začína. Pripája sa jeden z ultrabežcov – Martin Sekér. Martin sa hneď na úvod priznáva, že je absolventom tejto školy. Dokonca si spomenie na svojho učiteľa dejepisu, pána Kratochvíla, ktorý mu pomohol nájsť krásu v štúdiu histórie. Ani po hodine rozprávania otázky nekončia, a tak musíme diskusiu uťať. Ešte nejaké podpisy a utekáme všetci opäť do práce. Avšak opäť bohatší o niečo, čo sa nedá kúpiť v žiadnom obchode.

Ďakujem Ľubke Orechovskej za organizáciu a moderovanie a už teraz sa teším na ďalšie premietania v školách kdekoľvek na Slovensku. Ak máte záujem o premietanie na vašej škole alebo vlastnom festivale, napíšte mi.

Poznámka na záver

Film zatiaľ nie je voľne dostupný v online distribúcii. Ale chystáme malé/veľké prekvapenie. Už čoskoro. Ak vás zaujíma, kde a ako sa dá film vidieť, prihláste sa na odber noviniek (dole v päte tejto stránky). Budete to vedieť medzi prvými…

Zdieľajte ak sa Vám páčilo:

One thought on “Denník potulného premietača I”

  1. Ahojte.

    Velmi si vážim vašej prace. Vaše diela sa zahryznú priamo do vnútra človeka. Tam kde uz o to dnes ľudia nestoja, alebo nechcú stať, pretože sa boja obrátiť sa spat, pozrieť sa do “spätného zrkadla”svojho života, či života spoločnosti.
    Bol som na viacerých vašich premietaniach. S Maťom Urbanikom sa poznám nejaký cas (kamzík baba kamzík, či prebehom Veľkej Fatry; obcerstovacka na Kráľovej studni), a velmi mi imponuje jeho/vas záujem o spoločnosť, práve svojským spôsobom cez silne príbehy. Práve tieto príbehy napísané silným fyzickým vyčerpanim, emotívnym a silným prežívaním histórie, či súčasnosti a ich vzájomným prelínaním su pre divákov výnimočnými.
    Držím vam palce aj v dalších projektoch, filmoch. A ak by ste potrebovali ďalšieho bežca do spoločnosti, keď budete písať svojim behom další príbeh, velmi rad sa pridám. Nech je to kdekoľvek…

    Držte sa.
    Peter Kasman

    Ps. Kde su najbližšie premietania filmu Kroky na hrane ?

Leave a Reply