Prečo vlastne behám?

Behať po horách som začal vďaka Martinovi Urbaníkovi. Jedno náhodné stretnutie po rokoch mi prinieslo do života nečakanú, ale veľmi dôležitú zmenu.

Martin organizuje v Malých Karpatoch STEFANIK TRAIL. 145 km dlhý ultramaratón od Mohyly M.R. Štefánika až na námestie M.R. Štefánika v Bratislave. Naše cesty sa stretli niekedy začiatkom roka 2014 počas môjho prvého vážneho tréningového bloku, ktorým som si zachraňoval život po nadobudnutí úctyhodných takmer 125 kg živej hmoty. Sedavá a stresová práca ma skoro zabila. Našťastie (pre mňa) som to včas pochopil.

V decemberi 2013 v najvyššej hmotnostnej kategórii

Dnes trénujem viac ako kedykoľvek predtým. Tréningový program Martina Urbaníka a Martina Horniaka #zaziultra mi postupne otvára nové možnosti a je pre mňa veľkým nakopnutím po roku stagnácie… Stagnácie? Niekam sa ponáhľam? Prečo? Cieľom programu #zaziultra je pripraviť ľudí na svoj prvý vážny ultramaratón. Postavím sa naozaj na štart STEFANIK TRAIL 2019? A dokážem to aj dokončiť ako pred rokom a pol Pali Značkár vo svojich 70-tich rokoch? Toto je môj cieľ?

V októbri minulého roka som stretol výnimočného človeka. Zoznámil ma s ním opäť Martin Urbaník. Igor Bazala má 82 rokov a v októbri 2018 zabehol Štefánikov beh od Mohyly M.R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji až na Bradlo. Trasu dlhú 82 km absolvoval na počesť generála Štefánika pri príležitosti 50-teho výročia behu, ktorý v roku 1968 sám založil. Chcem byť ako on? Chcem si do vysokého veku zachovať také zdravie ako Igor a chodiť na miesta v horách, ktoré mám tak rád?

Igor Bazala (82 rokov)

Neustále pozerám dopredu a hľadám svoj cieľ. Akoby sa nedal dosiahnuť. A pritom som ho už dávno dosiahol. Vybral som sa hľadať poklad ako Alchymista, a pritom bol zakopaný doma na záhrade.

Často stretávam bežcov, ktorí si musia zložito plánovať svoj čas na beh, aby neukrátili svoju vlastnú rodinu a blízkych. Ak naozaj trénujete poctivo, denne ste hodinu, dve, tri a viac, v horách, v telocvični, na asfalte. Sám. Sám so svojim cieľom. Ja som však dostal dar. Ten čas trávim v horách so svojou rodinou. A to je ultimátny cieľ, za ktorý ďakujem.

Beh ako nástroj pre spoločné zážitky

Pozrite si krásny príbeh rodiny Braford-Lefebvre, pre ktorú je beh v horách spôsobom života. Spôsobom, ako žiť svoj život spoločne. Pre tento svoj ultimátny cieľ sa dokázali presťahovať do hôr v Colorade a zbaviť sa svojich vlastných démonov:

The Wolfpack (by Patagonia, 13 min)
Zdieľajte ak sa Vám páčilo:

Leave a Reply