Beh na boso

V marci 2015 som intenzívne začal hľadať bežeckú obuv na letnú sezónu. Zimu som celú absolvoval v utesnených (Gore-Tex) Salomonoch XA Pro 3D Ultra 2 GTX. Dokonca som v nich párkrát vybehol na Kráľovú Hoľu (1946 m n.m.), ale aj na Téryho Chatu vo Vysokých Tatrách (2015 m n.m.). Bol som maximálne spokojný. Beh sa stal pre mňa nielen doplnkovou fyzickou aktivitou k cvičeniu v posilňovni, ale čoraz viac aj vynikajúcim prostriedkom na rýchly pohyb v prírode. Čoraz suchšie lesné chodníčky v Malých Karpatoch, aj o čosi rýchlejšie tempo, však dali nohám vedieť, že je čas na niečo vzdušné.

Salomon XA Pro 3D Ultra 2 GTX
« of 5 »

Už pár mesiacov som pravidelne sledoval blog Maja Srníka, ktorý sa po niekoľkých rokoch rozhodol pre behanie “naboso”. VIVOBAREFOOT tak bola aj moja prvá nesmelá voľba. Keďže majú v Bratislave svoju kamennú predajňu, vybral som sa v jednu voľnú sobotu na skusy… a odišiel som domov s novými topánkami. VIVOBAREFOOT Trail Freaks boli pre mňa po prvom obutí láska na prvý pocit.

Láska na prvý pocit. Vivobarefoot Trail Freaks
Láska na prvý pocit. Vivobarefoot Trail Freaks.

Napriek odporúčaniam odborníkov ohľadom veľmi pomalého nábehu na “zero drop” som netrpezlivo, ihneď nasledujúci deň, vybehol v nových Trail Freakoch na prvý polmaratón v lesnom teréne Malých Karpát. Víkendový beh v krásnom počasí s prevýšením cez 500 m a s priemerným tempom 7:04 min/km. Vzhľadom na moju aktuálnu výkonnosť v tej dobe to bol pre mňa úžasný obrat. Opatrný začiatok sa premenil počas behu na eufóriu a kopec nových zistení o mojom tele v akcii.

Bežecká topánka od Vivobarefoot mi umožnila skoro 100% vnímanie podkladu, po ktorom bežím. Noha sa tak začala automaticky pri každom pohybe prispôsobovať terénu a tenká podrážka mi neumožnila tvrdý dopad na pätu. Automaticky som musel skrátiť krok a narovnať telo tak, aby som dopadal pri každom kroku pod vlastné ťažisko. Pre mňa ako úplného začiatočníka to boli úplne nové pocity, ktoré mi umožnili vnímať beh úplne iným spôsobom ako dovtedy. A čo bolo úplne najlepšie, prestali ma bolieť pri dlhších behoch (nad 15 km) kolená. To je však na úplne inú tému, budem sa tomu venovať neskôr v mojich ďalších článkoch.

Dnes chodím v rôznych modeloch VIVOBAREFOOT každý deň a neviem si predstaviť na nohách akékoľvek topánky z podpätkom. Čo sa však týka samotného behu, skúšam ďalej. Som stále na začiatku, ale už teraz sa teším na ďalšie kilometre v horách, aj na asfalte..

Zdieľajte ak sa Vám páčilo:

Leave a Reply