Serra de Tramuntana I – Beh v oblakoch

Netušil som, že ostrov Mallorca skrýva nádherný horský trail, ktorý sa vinie naprieč celou jeho severnou časťou v pohorí s názvom Serra de Tramuntana.

O pohorí Serra de Tramuntana

Serra de Tramuntana je krásne pohorie, ktoré tvorí chrbticu ostrova Mallorca pozdĺž celej jeho severnej časti. Nie je to veľké pohorie, avšak prevýšenie z morskej hladiny na jeho najvyšší vrch Puig Major vo výške 1.445 m z neho robí náročnú turistickú či bežeckú destináciu. Keď som sa o ňom prvýkrát dopočul a pozrel som si na internete pár fotografií, bola to okamžite láska na prvý pohľad.

Serra de Tramuntana
Mapa Serra de Tramuntana.

Horský trail GR221 – Drystone Route

Pohorím sa vinie nádherný horský trail s názvom GR221 a dĺžkou 126 km (tá závisí od presnej trasy, v pohorí je totiž viac ako 150 km značkovaných chodníkov). Tiahne sa od prístavu Port d’Andratx na juhozápade až po krásne historické mesto Pollenca na severe ostrova. Osemdňový turistický trek s celkovým prevýšením 5.300 m je náročným, ale zato nádherným pochodom zaujímavou prírodou s výhľadmi, ktoré len tak niekde nezažijete.

Názov Drystone Route pochádza so starodávnej techniky stavieb na ostrove, pri ktorých sa používal kameň ako základný stavebný materiál. Spevňovala sa ním pôda na strmých svahoch, aby obyvatelia dokázali skrotiť vodu stekajúcu po úbočiach. Oblasti, cez ktoré prechádza trail, sú zväčša v súkromnom vlastníctve s rozvinutým hospodárstvom, preto treba dôsledne dodržiavať pokyny, nebivakovať na nedovolených stanovištiach a poctivo zatvárať za sebou bránky, ktoré sú časťou oplotenia súkromných pozemkov.

GR221 - Serra de Tramuntana
GR221 – Kamenný chodník postavený naprieč kaňonmi, ale aj súkromnými pozemkami, na ktorých hospodária obyvatelia ostrova.

Splnený sen

Na beh v oblakoch v Serra de Tramuntana som sa tešil už od decembra minulého roka. Darček pod stromček absolútne presne trafil jeden z mojich uletených snov a letenka na Mallorku už nedočkavo čakala na svoj vytúžený check-in.

Keďže som však počas apríla po roku príprav finišoval s kamarátmi realizáciu bežeckej časti projektu KROKY NA HRANE, nestihol som naplánovať môj malý bežecký sen na Mallorke. Chaty na trase GR221 je potrebné rezervovať aj niekoľko mesiacov vopred… Hmmm. A tak sme sa s manželkou rozhodli, že to dáme ako vždy – na totálnu improvizáciu.

Museli sme sa na poslednú chvíľu vzdať plánu súvislého behu po trase GR221. Turistika s batohom nás však ani trochu nelákala. A tak sme zrealizovali kompromis – ubytovanie v strede trasy v nádhernom historickom mestečku Soller. Mesto bolo v minulosti kvôli ťažkej dostupnosti cez pohorie Serra de Tramuntana vlastne takým malým “ostrovom na ostrove”. A to mu dodáva jedinečnú atmosféru.

Soller - Serra de Tramuntana
Historická električka vás odvezie zo Solleru pomedzi stoličky v kaviarni rovno do nedaľekého prístavu.

Na naše vybrané trasy sme sa tak mohli každé ráno vybrať naľahko, len v teniskách, a s bežeckým batohom bez komplikovanej logistiky. Stačilo sa odviezť autobusom o dve, tri, štyri… či viac zastávok na sever alebo na juh a dobehnúť naspäť po vlastných. Plán bol jasný. A realita? Počasie nám to máličko skomplikovalo…

Časť prvá: Lluc – Soller (30 km | 1.250 m+)

Po prílete sme si narýchlo obehli nádherný prístav Port de Soller doslova zo všetkých strán a vybehli sme na horskú chatu Refugi de Muleta, aby sme zistili ako to tam funguje (pre prípadnú reprízu o niekoľko mesiacov neskôr). Po rýchlom pohľade do mapy pri večernej porcii tapas v miestnej reštaurácii v Solleri sme sa pripravili na ranný beh z 26 km vzdialeného kláštora Santuari de Lluc. Zvažovali sme najprv bližšiu osadu Escorca, ale 20 km sa nám zdalo málo. To sme ešte netušili, že GR221 sa kľukatí ako tenké črevo strmými kaňonmi a v konečnom dôsledku sa nám trasa natiahne o ďalšie takmer 4 km…

Ranný spoj do kláštora

Autobus sa ráno s nami vyšplhal vysoko do hôr a po hodine cesty sme vystúpili pri kláštore z 13. storočia Santuari de Lluc. Ten je najstarším kláštorom, a zároveň najnavštevovanejším pútnickým miestom na ostrove. Môžete sa priamo v ňom aj ubytovať, na trase GR221 je to jedna z obľúbených zastávok pútnikov.

Santuari de Lluc - Serra de Tramuntana
V kláštore Santuari de Lluc z 13. storočia sa nachádza múzeum, botanická záhrada, kemp aj ubytovanie pre pútnikov.

Z kláštora Lluc do kopcov

Po krátkej prehliadke kláštora sme sa vybrali smerom na juh a začali sme stúpať medzi olivovými hájmi do kopcov až pod vrchol Puig d’en Galileu (1.195 mnm). Odtiaľ sa nám naskytol prvý nádherný výhľad na okolité kopce a oparom zahalené more.

GR221 - Serra de Tramuntana
Prvé výhľady z plošiny pod vrcholom Puig d’en Galileu (1.195 mnm).

Po ďalších troch kilometroch behu po kamenistom chodníku sme sa ocitli v sedle pod ďalším vysokým kopcom. Vrchol Puig de Massanella (1.364 mnm) nás chvíľu lákal hore. Ale po zvážení dĺžky dnešnej etapy a počasia nad nami sme sa rozhodli, že budeme pokračovať ďalej a opustíme čím skôr najvyššie položené miesto nášho dnešného výletu. Z výšky 1.210 mnm sme dlhým údolím, a neskôr po vrstevnici okolo prečerpávacieho kanála zbehli až k vodnej nádrži de Cúber, kde sme si po 15 km dali prvú občerstvovačku. Zvláštne je, že nikde po trase sme nenarazili ani raz na akékoľvek občerstvenie. Čerpali sme teda len z vlastných zásob vody, energetických gélov a lisovaných muffinov…

Serra de Tramuntana
Útek pred búrkou z najvyššie položenej časti našej trasy vo výške 1.200 mnm.
del Gorg Blau - Serra de Tramuntana
Trasa GR221 vedie pozdĺž prečerpávacieho kanála medzi nádržami del Gorg Blau a de Cúber. Obidve zásobujú pitnou vodou aj hlavné mesto Palma de Mallorca.

V tejto časti trasy sa môžete rozhodnúť, z ktorej strany obehnete vodnú nádrž de Cúber. My sme si vybrali oficiálnu trasu GR221. Tá druhá vedie priamo cez priehradný múr na opačnej strane nádrže až k horskej chate Cúber na jej brehu. Tá je značená len ako prístrešok bez servisu. Pozor, to ale znamená, že sa do nej nedostanete. Je zamknutá a ubytovanie si je potrebné vopred dojednať a zaplatiť, na základe čoho obdržíte kľúče.

Cieľ na dohľad

20 km od štartu sme sa konečne ocitli v sedle na kamennej vyvýšenine medzi vrcholmi Puig des Verger (965 mnm) a Puig de l’Ofre (1.091 mnm). Obidva vrcholy je vidieť zo Solleru, čo znamená, že aj nám sa zrazu odkryl nádherný pohľad na Soller z výšky. Delil nás od neho len neuveriteľne strmý kaňon, ktorým sa v spletitých kľučkách vinie trasa GR221. Pri zbehu po kamennom povrchu máte miestami pocit, akoby ste leteli lietadlom, pretože niektoré pasáže sú parádne exponované. Nádhera! Až na tú kamennú dlažbu… Po 20-tich kilometroch po kameňoch to už bolo dosť podstatne cítiť.

Soller - Serra de Tramuntana
Po 20-tich kilometroch cieľ na dohľad. Tu sme si ešte veľmi neuvedomovali, že náš čaká pekných takmer 10 kilometrov strmého klesania…

V tejto fáze sme sa najviac tešili na sangriu v Solleri. Liter sangrie. A k tomu päť porcií tapas a dve whisky. Čokoľvek… Klesanie bolo nekonečné a medzicieľ, dedinka Biniaraix, stále v nedohľadne. Nebudem tu radšej uvádzať mnohé z podôb mena tejto malej dedinky, ktoré sme po ceste spomínali. Španielčina, ale aj slovenčina, je veľmi pekná reč.

Nakoniec sa medzi stromami objavil on. Náš cieľ a možno konečne prvé pivo po celom dni. Bolo to tam. Koniec dobrý, všetko dobré. Na zdravie!

Biniaraix - Serra de Tramuntana
Biniaraix je blízko. Nádherná dedinka plná pomarančovníkov a citrónovníkov. Tú vôňu si budem veľmi dlho pamätať.

Pokračovanie už čoskoro…

Užitočné linky

GPX trasa GR221 Drystone Route (wandermap.net)
Chaty (Refugi, Huts) na trase GR221
Kláštor v osade Lluc (Lluc Sanctuary) s ubytovaním

Zdieľajte ak sa Vám páčilo:

Leave a Reply