Hory s priateľmi – Veľká Studená dolina v zime

Nádherný deň zažijete za každého počasia. Stačí, ak sa do hôr vyberiete s blízkym človekom alebo dobrým priateľom. Dnešný cieľ – Veľká Studená dolina.

Momentálne bývam od najbližších vyšších hôr takmer dve hodiny autom (Schneeberg a Rax Alpen z Bratislavy). Do Tatier to mám ešte ďalej. Ak sa teda rozhodnem, že práve teraz je ten správny čas vybehnúť na vyšší kopec, počasie nemôže byť prekážkou. Stačí len zbaliť správne vybavenie a zavolať priateľom, že som na ceste.

Prvé kroky sú veľmi ťažké a nepohodlné, ak sa trafíte do tlakovej níže, je sychravé počasie a hory zahaľuje hustá hmla. Stačí sa však trocha zaprieť a môžete zažiť úžasný deň. Napriek, alebo aj vďaka nepriaznivému počasiu. A ak máte dobrú spoločnosť, potom je všetko úplne v poriadku a o zábavu je určite za každých okolností postarané.

Veľká Studená dolina
Veľká Studená dolina pod Zbojníckou chatou

Hory s priateľmi

“Kam idete uhynúť?…” – počastoval nás pri ceste električkou do Starého Smokovca nečakanou otázkou starší pán práve vo chvíli, keď sme si s Paľom navliekali pod vrchné oblečenie lavínové vyhľadávače. Vykľula sa z toho zaujímavá debata, na ktorú dodnes so smiechom spomíname. V ten deň sme za nádherného počasia pod modrou oblohou netrafili na Chatu pod Rysmi, pretože sme sa v návale radosti a v metrovom snehu prebrodili v Mengusovskej doline až do Žabieho sedla… Ale to je iný príbeh. Viktor Beránek sa dodnes na nás dobre baví. Zelenáči.

Ďalší z mojich horských kamarátov Ondrej posledné roky nostalgicky spomína na časy, kedy som si chodieval do Popradu posedieť do kaviarne a podebatovať o zmysle života. Dnes ho pri každej návšteve vytiahnem do zaručenej fujavice alebo dažďa v nádhernej vysokohorskej prírode. Keďže Ondrej poctivo prevádzkuje horskú cestovnú agentúru Rajec Travel a trávi v horách väčšiu časť pracovného týždňa aj víkendov, je preňho výlet do hôr príjemným spestrením inak všedného dňa v horách. Prirodzene (ha ha ha)…

Veľká Studená dolina je v zime studená

Ani posledný víkend tomu nebolo inak. Vybrali sme sa opäť do milovaných Tatier, tentokrát vo veľmi vzácnej spoločnosti. Svoje pohodlie a teplo domova vymenila za fujavicu vo Veľkej Studenej doline aj Ľudka. Tá svoje pracovné dni trávi profesionálnou pomocou tam, kde je to najviac treba a šéfuje výnimočnému projektu Dobrý Anjel. Vo voľnom čase bojuje za práva všetkého živého a najmä za naše nádherné lesy, ktoré nám za posledné desaťročia miznú doslova pred očami. My sme totiž les. A budeme sa oňho biť, pretože si myslíme, že to nie je “business as usual”.

Veľká Studená dolina
Veľká Studená dolina nad Hrebienkom

Ostatné záležitosti ohľadom týchto, aj iných dôležitých tém si môžete vypočuť a pozrieť v mojom prvom RAW videu v sérii A BEAUTIFUL DAY. Ak ste ešte nepočuli o projekte RAW100, tak je to krátke video (100 sekúnd), v ktorom nenájdete žiadne efekty, filtre, hudobný podmaz, spomalené zábery a podobné vychytávky. Je to len čistý príbeh – obraz a zvuk. Tak ako bol zaznamenaný počas nakrúcania. Bez príkras. V tomto prípade RAW150, lebo Ondrej s Ľudkou boli dosť ukecaní a bolo mi ľúto niektoré pasáže vystrihnúť…

Video RAW150: A Beautiful Day Series (YouTube)

Ak ťa zaujímajú nové príbehy v krátkych videách, prihlás sa na odber (subscribe) môjho YouTube kanálu. Prajem ti nádherný deň!

 

Na začiatku dňa sme vystupovali do bielej hmly. Počas výstupu nám fučal do tváre ostrý vietor. Miestami snežilo a pod nohami sme mali čistý ľad. V strmých pasážach to bolo bez protišmykových návlekov nezjazdné. Napriek tomu sme sa dobre bavili a na Zbojníckej chate sme si vychutnali vynikajúci horec s trochou horúceho čaju.

Koniec dobrý – všetko dobré

Po strastiplnom zostupe ľadovými poľami nás čakalo nádherné divadlo svetla. Teším sa na ďalšie pokračovanie. Dovidenia v horách priatelia!

Veľká Studená dolina

Veľká Studená dolina
Veľká Studená dolina

Galéria: Z bezfarebnej bielej do farebnej rozprávky

« of 17 »
Zdieľajte ak sa Vám páčilo:

Leave a Reply