Pracovná prestávka na kopcoch Malých Karpát – Vysoká 754 m n.m.

Sedím pri počítači a vonku svieti slnko. Nádherný zimný deň po týždni v hmle. A jedinečná príležitosť na krátky tréning. Smer – Vysoká.

Vysoká je kopec v Malých Karpatoch, vzdialený od Bratislavy len niečo cez pol hodinku autom (38 km do Kuchyne). Svojou výškou 754 m n.m. je druhým najvyšším vrchom v Malých Karpatoch (najvyšším vrchom sú Záruby – 768 m n.m.). Avšak výhľady z Vysokej sú snáď najkrajšie v celých Malých Karpatoch. V diaľke môžete vidieť okrem Tribeča a Považského Inovca na juhovýchode aj alpské predhorie Schneeberg na juhozápade s jeho najvyšším vrcholom Klosterwappen (2.076 m n.m.).

Zimný tréning v kopcoch má svoje špecifiká. Treba sa primerane obliecť, aby vám nebolo pri behu teplo (dve, max tri tenké vrstvy, aby ste ho vedeli efektívne regulovať) a “primerane” obuť. Ja som absolvoval tento výletík v letných Inov-8 Trailtalon 275 s hrubšími teplými ponožkami a protišmykovými návlekmi. Do batoha som pribalil ľahučkú páperovú bundu na vrcholové natáčacie prestoje a gimbal. Počasie bolo nádherné a ja som sa tešil na dve hodinky strávené v prírode.

Ak ťa zaujímajú nové príbehy v krátkych videách, prihlás sa na odber (subscribe) môjho YouTube kanálu. Prajem ti nádherný deň!

 

Ako sa dostať z Bratislavy na Vysokú

Najrýchlejší prístup na Vysokú je odbočiť 2 km za obcou Kuchyňa doprava – smer Vývrat (hľadajte drevenú šípku s názvom Vývrat). K Vývratu vedie opravená asfaltová cesta s vyhýbacími plošinkami. Stačí prísť až na koniec k značke “Zákaz vjazdu” a ste na nástupovej trase. Na vrchol vás zavedie modrá turistická značka (3 km | 410 m+). Najrýchlejší borci to hore vybehnú za 25 min… Vtedy si ale veľmi nevychutnáte okolitú prírodu 🙂 Ak ste však vyrazili neskoro z práce a chcete stihnúť západ slnka, tak môžete skúsiť svoje možnosti.

Na kopci som sa ocitol úplne sám. Začínal som dole v blate, ktoré sa počas výstupu zmenilo na ľad a hore ma už čakala slušná vrstva snehu. Evidentne tam predomnou pár dní nikto nebol, tak som sa pustil do prešlapávania stopy až na vrchol. Na to, že v Bratislave už nie je po snehu ani stopy, je toto čisté snehové kráľovstvo. Na vrchole som zaregistroval ešte troch nádejných fotografov, ktorí sa v mojej stope lopotili hore kopcom.

Urobil som niekoľko záberov, užil som si západ slnka a pustil som sa dole kopcom. Pestrofarebná obloha mi pripravila divadlo, aké som dlho nevidel. O chvíľku som už sedel v aute a za pol hoďku opäť pri počítači, aby som dokončil prácu, ktorú som nechal na chvíľu stáť. Tá vám nikdy neutečie. Na rozdiel od strhujúceho svetelného divadla na Vysokej. To nezažijete každý deň.

 

Západ slnka na kopci Vysoká
Západ slnka na kopci Vysoká, na obzore vidno začiatok rakúskych Álp – Schneeberg / Klosterwappen
Farebné divadlo na kopci Vysoká
Farebné divadlo po západe slnka

Galéria: Zimné kráľovstvo v Malých Karpatoch – Vysoká (iPhone 7)

« of 16 »

 

Zdieľajte ak sa Vám páčilo:

Leave a Reply