Mária

“Život je ako rieka, ktorá sa vlieva do mora. Keď ako lekárka Plamienka spolu s kolegami navštevujem nevyliečiteľne choré a zomierajúce deti doma, často mi napadá, že radosť a naplnenie v živote súvisia s tým, akú cestu si zvolíme a kto pláva či beží spolu s nami. Spolu prekonáme aj úseky, ktoré by sme sami asi nezvládli. Ak je nám spolu dobre, radosť sa násobí. A sú chvíle, keď potrebujeme byť aj sami.

Keď sa na námestí M.R. Štefánika rozprávam s bežcami a ultrabežcami, bavíme sa ako starí známi. Hovoria mi o trase, ako sa bežalo, čo zažili, rozprávajú mi, čo majú v živote nové. Pýtajú sa ma, ako sa darí nám v Plamienku. Cítim od nich úprimný záujem a pohladenie na duši. Mám pocit, že ich zážitky a postoje sú mi blízke. Nezištne bežali za seba, s inými a za iných. Za svojich blízkych, priateľov, ale aj za nevyliečiteľne choré deti z Plamienka. Bežali, lebo chceli a rozhodli sa bežať. Odvážili sa vydať sa na cestu, o ktorej dopredu vedeli, že nebude ľahká. Chvíľami bežali, chvíľami kráčali, ale chvíľami aj oddychovali. Na začiatku to bol štart do neznáma so snom prísť do cieľa. Cestou ale žili prítomnosťou.

Podobnými slovami by som mohla vyjadriť ako pomáhame nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom v Plamienku. Vybavenie, podobne ako aj dobré bežecké vybavenie na začiatku behu, veľmi zaváži. Bezplatne preto deťom zapožičiame lieky a kvalitné prístroje priamo domov. Bezplatne ich navštevujeme (lekári, zdravotné sestry, sociálni pracovníci) a kedykoľvek, 24 hodín denne, nám môžu zavolať. Ak je to potrebné, do 2 hodín prídeme. Liečime ich doma, kráčame a zdieľame spolu radostné aj ťažšie obdobia. A snažíme sa žiť prítomnosoťou.

STEFANIK TRAIL je charitatívny beh pre Plamienok. Som vďačná, že pomáhame spolu. Som vďačná, že bežíte s nami.”

Všetky príbehy dobrovoľníkov Humans of STEFANIK TRAIL
Humans of STEFANIK TRAIL na Facebooku

Zdieľajte ak sa Vám páčilo:

Leave a Reply