Kráľova hoľa 1.946 m n.m.

Už tradične sme na Troch kráľov podnikli rodinný výstup na Kráľovu hoľu, tentokrát po zelenej značke z Telgártu. Krátky popis výstupu a galéria fotografií na záver.

Trasa od kostola v Telgárte až na vrchol k vysielaču meria presne 7 km a má prevýšenie 1.150 m. Na úvod je potrebné vystúpať 450 výškových metrov po strmom chodníku v lesnom poraste na úvod žltej značky pri Štráfoch (1.295 m n.m.), ktorá po vrstevnici spája zelenú značku s modrou vedúcou do Šumiaca. Po ďalšom stúpaní v lese prejdete do pásma kosodreviny tesne pod Kráľovu skalu (1.690 m n.m.), na ktorú sa v aktuálnych podmienkach po skalnatom zamrznutom chodníku dalo vystúpať iba s pomocou turistických mačiek Camp ICE Master (pozri kapitolu Vybavenie do snehu na stránke Moje vybavenie).

Stúpanie na Kráľovu skalu v turistických mačkách
Stúpanie na Kráľovu skalu v turistických mačkách

Z Kráľovej skaly sa vám počas pekného dňa naskytne nádherný pohľad na vrchol Kráľovej hole s typickým stožiarom vysielača.

Výhľad na vrchol Kráľovej hole z Kráľovej skaly nad Telgártom
Výhľad na vrchol Kráľovej hole z Kráľovej skaly nad Telgártom

Krátkym zostupom (60 výškových metrov) sa dostanete na obslužnú asfaltovú cestu, ktorá pretína zelenú značku a vedie až na vrchol. Odtiaľ už len posledných 320 výškových metrov a ste na vrchole. Aj tu sme museli na zamrznutých snehových platniach použiť turistické mačky. Turisti, ktorí išli tesne pred nami, mali miestami veľký problém postupovať smerom hore po zamrznutom snehu. Pád v tomto teréne by skončil nepríjemným šmýkaním až na spodok zamrznutej snehovej platne. Zostávalo by vám len dúfať, že cestou nenarazíte na vyčnievajúcu skalu alebo inú prekážku.

Záverečné stúpanie, v pozadí nižšie vrchol Kráľovej skaly
Záverečné stúpanie po zamrznutom snehu, v pozadí nižšie vrchol Kráľovej skaly

A hore nás čakala odmena – nádherné bezveterné počasie, veľmi neobvyklé pre hrebene a vrcholy Nízkych Tatier. Ako hovorí Ondrej: “Chodím tu už desiatky rokov, ale toto som ešte nezažil…”

Vrchol Kráľovej hole na Troch kráľov 2016
Vrchol Kráľovej hole na Troch kráľov 2016

Po krátkom občerstvení na teplom slniečku priamo pred budovou vysielača sme sa rozhodli pre bezpečnejšiu zostupovú trasu po modrej značke do Šumiaca. Tešíme sa opäť na budúci rok.

Galéria Kráľova hoľa na Troch kráľov 2016

Zdieľajte ak sa Vám páčilo:

2 thoughts on “Kráľova hoľa 1.946 m n.m.”

Leave a Reply