Martin

“STEFANIK TRAIL sa zrodil ako myšlienka po prečítaní dvoch kníh, historickej a bežeckej. Na letnej dovolenke v roku 2012 som prečítal príbeh pochodu Štefánika v Srbsku a príbeh legendárnych horských bežcov Tarahumara. Začal som snívať a realizovať sen, ktorý mi zmenil život. Mnoho mesiacov pred prvým štartom som oslovoval osobnosti slovenského bežeckého a ultrabežeckého športu s otázkou “Kedy budú bežci spokojní a šťastní?”. Mozaiku odpovedí Vlada Launera, Evky Seidleovej, Ľuba Okruhlicu a ďalších, mám pred sebou vždy, keď sa púšťame do príprav ďalšieho ročníka podujatia.

Dva mesiace pred prvým štartom v roku 2013 osud chcel, aby som sa ako divák na cieľovej páske bratislavského maratónu zoznámil so zakladateľom Rajeckého maratónu, Palom Uhlárikom. A práve on mi jednou presne vyseknutou vetou dal výstrahu a zároveň dar najväčší, “Keď nemáš partiu, chlapče, tak to nikdy nedáš!”. A začal rozprávať o svojej rodine, ako všetci makajú na plné obrátky keď sa to blíži.

Príbeh STEFANIK TRAIL rodinou začína a rodinou končí. Na začiatku sú to tí najbližší, ktorí vám veria a stoja pri vás, aj keď si zvyšok sveta okolo vás klepe na čelo. Keď vám na konci dajú bežci najavo, že sa podarilo niečo veľké najmä hĺbkou a kvalitou prežitého zážitku, zistíte, že sa vaša rodina rozrástla o desiatky a dnes už stovky ľudí, ktorí každý rok prídu nezištne doslova páchať dobro a rozdávať bežcom radosť. Ako dobrovoľník na iných podujatiach viem, že odovzdaná pozitívna energia sa na týchto podujatiach vracia dobrovoľníkom násobne a okamžite.

Nepoznám slová, ktoré by presne vyjadrili mieru vďaky dobrovoľníkom STEFANIK TRAIL. Ale viem, že to, čo k nim cítim, nie je len kamarátsky vzťah, ale najmä úcta a rešpekt za ich rozhodnutie prísť a zmeniť stovkám ľudí obyčajný víkend na sviatok a splnený bežecký sen.”

Všetky príbehy dobrovoľníkov Humans of STEFANIK TRAIL
Humans of STEFANIK TRAIL na Facebooku

Zdieľajte ak sa Vám páčilo:

Leave a Reply